top of page
  • Writer's pictureModeraterna Haninge

Att våga se, höra och göra - förebyggande arbete i Haninge

Updated: Jun 17


Det pratas mycket om vikten av förebyggande arbete för att komma till rätta med såväl kriminalitet som psykisk ohälsa senare i livet. Ofta ställs det förebyggande arbetet i kontrast till allmänt tuffare tag och mera regler, men det ena utesluter inte (och ska inte utesluta) det andra. I Haninge pågår en massa förebyggande arbete, och ett projekt som fått mycket uppmärksamhet är Basprogram om våld mot barn och unga - en utbildning för hur personal ska upptäcka, bemöta och anmäla våld mot barn på ett bättre sätt.


Förra året genomförde alla Haninges 1000 pedagoger utbildningen och resultatet har varit oerhört positivt. Det kan låta hårt att se den stora ökning av orosanmälningar som blivit som något positivt, men faktum är att kommunen tack vare just dem kan få kontakt med många familjer som annars kanske gått obemärkt förbi. Det är först när vi är medvetna om problem och risker som vi kan jobba med dem, hjälpa och stötta - och ju tidigare insatserna kan sättas in desto bättre.


Den här utbildningen för förskolan har tagits fram av Haninge kommun tillsammans med Linköpings Universitet och det är en praktiskt orienterad version av Barnafrids Basprogram. Utbildningen går ut på att arbetslaget diskuterar och reflekterar kring olika teman tillsammans med en utbildningsledare som kan vara en medarbetare. Vi har fått mycket positiv feedback och programmet har uppmärksammats i tidningen Vi lärare, P4 Radio Stockholm och SVT. Reportaget i SVT kan du se här!


Vill du veta mer om utbildningen Att våga se, höra och göra? I så fall kan du kontakta Pernilla Kjellin, ordförande i barn- och förskolenämnden i Haninge. Du kan också hitta utbildningen helt gratis på webben - för riktigt bra saker ska man dela med sig av.38 views0 comments

Comentários


bottom of page